Prostat Büyümesi ESOGÜ Hastanesi’nde Damar İçi Tedaviyle Durduruluyor

21.02.2017 16:50

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Küçükay prostat büyümesine yönelik damar içi tedavisi hakkında bilgilendirici bir açıklama yaptı.  

Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, prostat büyümesi tedavisi için uygulanan TUR ameliyatına alternatif olarak geliştirilen damar içi tedavinin, küçük kesiyle uygulanan ve büyük oranda başarı sağlanan bir yöntem olduğunu; ilaçla tedaviye cevap vermeyen kişilerde bu yöntemle, prostat büyümesinin yarattığı semptomların önüne geçtiklerini belirtti. Doç. Dr. Küçükay açıklamalarına şöyle devam etti: “Damar içi tedavisi (Prostatik Arter Embolizasyonu) sırasında herhangi bir ağrı ve sızı duyulmaması için lokal anestezi uygulanıyor. Daha sonra prostat büyümesini sağlayan damarları tıkamak için kasık bölgesindeki iki atardamar üzerinden ince tel ve borularla giriş yapılıyor. Prostat dokusunu besleyen ince atardamarlar tespit edilerek, mikrokürecikler yardımıyla tıkama işlemi gerçekleştiriliyor. Anjiyografi testleriyle tıkama işleminin başarısı kontrol ediliyor. Olumlu sonuçlar alındıktan sonra işlem sonlandırılıyor. Tedavi sonrası ilk 24 saat sık idrar isteği ve geçici ishal gibi bazı komplikasyonlar yaşanabiliyor. Ayrıca, düşük ihtimal de olsa, tedavi sonrasında ağrı, enfeksiyon, hedef dışındaki bölge ya da organın kasıtsız embolizasyonla tıkanması ve kanama ortaya çıkma ihtimali olabiliyor.”

 Prostat iltihabı hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Küçükay, genç ve yetişkin erkeklerde görülen prostat iltihabının, prostat bezinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyondan dolayı oluştuğunu ve başlıca belirtilerinin; sık ya da zorlanarak idrara çıkma, idrar renginin bulanıklaşması veya idrarda kan görülmesi, eklem ve kaslarda yaşanan ağrılar ve cinsel isteksizlik olduğunu bildirdi. Dirençli prostat iltihabına sahip olan ve ilaç tedavisinin etki etmediği hastalara radyofrekans ısı tedavisi uyguladıklarını ancak bunun da istisnaları olduğunu özellikle belirten Doç. Dr. Küçükay, tedavi sürecini şöyle anlattı: “Tedaviden iki saat önce hastalara ağrı kesici almaları öneriliyor. Tedaviye başlanmadan önce genital bölgenin temizliği yapılıyor ve prostat iltihabını temizlemek için kullanılacak sisteme uyuşturucu madde sürülüyor. Bu işlemlerden sonra idrar torbasından çıkan idrar kanalına, ince boru ve balon sistemi yerleştiriliyor. Yaklaşık 5.5 mm genişliğindeki ince borunun bulunduğu uç kısımdan radyofrekans yöntemiyle ısı üretiliyor. Bu ısı sayesinde prostat iltihabı güvenli bir şekilde yakılıyor.” Tedaviden sonraki kontrollerin kısa sürmesi ve hastanın kısa sürede günlük hayatına dönmesinin önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Doç. Dr. Küçükay, ESOGÜ Hastanesi’nin, tedavinin Türkiye’de uygulandığı sınırlı merkezlerden biri olduğunu vurguladı.

https://www.eskisehirgundem.com/?sec=1&newscatid=5&newsid=115220

https://www.milliyet.com.tr/prostat-buyumesi-esogu-hastanesinde-eskisehir-yerelhaber-1844243/

https://www.hastane.ogu.edu.tr/tr/news/desc/5533/prostat-buyumesi-damar-ici-tedaviyle-durduruluyor.html

Geri